Author: Zaeem Ghufran

70% SALES DTG DARI FOLLOW UP Follow up adalah salah satu proses dlm sales proses yang ramai usahawan terutama dalam bidang ‘SALES’ cukup tak suka utk buat. Majoriti tak follow up potential customer atau prospek mereka. Ramai yang fikir setiap kali customer mereka “DIAM” , itu bermakna customer mereka tak bersetuju utk beli produk mereka. Ini tanggapan SALAH & SGT BAHAYA! Terutama jika anda menjual produk yg mahal , unik atau baru dlm pasaran. Setiap kali kita approach customer tak kisah melalui : Panggilan Telefon (Cold Calls) Message Whatsapp Face to Face Appointment Meeting Hanya 3%-6% saja akan membeli terus…

Read More

Boleh kah Menjual Produk Berasaskan makanan di tiktok shop? Sejak TIKTOK SHOP diperkenalkan, ia telah membantu ramai peniaga menjana pendapatan dengan platform tiktok Dalam post kali ini, saya nak jelaskan tentang masalah menjual produk berasaskan makanan di platform TIKTOK SHOP. Seperti yang kita tahu, untuk menjual produk berasaskan makanan di TIKTOK SHOP tidak dibenarkan dan ia boleh menyebabkan akaun TIKTOK SHOP kita bermasalah atau listing untuk menjual ditolak oleh pihak TIKTOK SHOP Seperti kita lihat dalam gambar diatas, ada 2 kategori yang tidak dibenarkan oleh pihak TIKTOK SHOP untuk menjual dan ia merupakan kategori dilarang atau terhad : Food &…

Read More

FOKUS UNTUK CONTENT TIKTOK Untuk Content : Jangan Hardsell Kontent Tak Perlu Panjang (15 saat- 60 saat sahaja) Banyakkan Video Aktiviti Bisnes / Apa yang related . Publish Issue Semasa pun boleh masuk FYP (Pastikan jangan bukak ruang fitnah, takut berat kita kat sana nanti) Video Tips-tips pun boleh SEMASA NAK PUBLISH VIDEO PASTIKAN : Guna Sound Yang Trending Wajib Letak Hashtag #Fyp #Fypdonggggggg #Foryoupage (Boleh tambah mana mana Fyp yang nak) Guna Filter yang Latest, Dari sini Kita punya video akan keatas . WAKTU PUBLISH VIDEO TIKTOK : Sebaiknya Malam 8-9 keatas Sehari Wajib Ada 3 Video Baru yang…

Read More

Sebelum anda mencari agent untuk produk jualan anda pastikan anda baca 10 persediaan yang perlu anda fahami untuk memastikan para agent mendapat manfaat dan berminat untuk menjadi agent anda Berikut 10 Persedian Sebelum Mengambil Agent Jualan : Lakukan jualan sendiri : + Untuk faham produk. + Untuk faham tingkahlaku pelanggan (customer behavior). + Untuk kenalpasti segment pelanggan. Fahami bisnes yang dijalankan; + Business model. + Teknik marketing yang sesuai (untuk produk dan segment pelanggan tertentu). Tingkatkan bisnes (growth) untuk menarik kepercayaan dan keyakinan bakal agent. Mereka perlukan bukti untuk meyakini bahawa bisnes ini punyai permintaan dan boleh berkembang. Buktikan bahawa…

Read More

Hari ini persaingan dalam bisnes amatlah sengit, Boleh dikatakan setiap hari akan ada peniaga baru yang muncul, Pelbagai produk yang diniagakan. Ada menjual pakaian, ada jual produk kosmetik, ada yang jual produk kesihatan, servis dan macam-macam lagi. Dalam keadaan persaingan bisnes yang sengit seperti sekarang ini, kita perlukan strategi dan teknik yang membolehkan customer selalu tercari-cari anda. Kita perlu ada Unique Selling Proposition (USP) dalam produk anda. Unique Selling Proposition adalah sesuatu yang membezakan produk atau servis yang anda sediakan dengan pesaing yang lain, hal ini akan menjadikan bisnes kita unik dan special. Pernah tak anda terima soalan seperti :…

Read More

Pernah dengar tak, “database is king!” Tanya lah otai-otai bisnes, memang penting katanya. Orang yang tak buat database ni, memang tak tahu berapa bagusnya ada benda ni. Tapi, database yang legal sahaja ye! Yang kita collect secara sah! Bukan beli punya maa.. Ada 3 jenis database yang umumnya; Database pelanggan = mereka yang telah jadi pembeli. Database prospek = mereka yang belum lagi membeli. Database agen= boleh jadi pembeli atau prospek yang minat menjual Kenapa Perlu Ada Database? 1)  Boleh Guna Semula. Anda boleh buat kempen pemasaran berulang, nak buat retargeting, remarketing, hantar email, whatsapp atau sms. Malahan nak hantar surat atau kad raya pun boleh… 2) Sebagai…

Read More

Facebook Update Lagi? Berita terbaru datang dari Facebook adalah Facebook dah update satu lagi policy yg mungkin lepas ni akan menyebabkan ramai pengiklan sakit kepala.. Policy baru tersebut adalah tak boleh “ask direct question” atau “make assumption about user’s personal attribute” Policy ini bermaksud, lepas ni anda dah tak boleh gunakan ayat dalam bentuk soalan dgn niat sengaja nak tapis minat audience. Lagi-lagi iklan headline copywriting.. kalau anda biasa nampak iklan yg ada headline macam ni ; “Anda ada masalah rabun yg menggangu prestasi untuk belajar?” “Suka makan coklat, tapi susah nak cari yang murah-murah?” Nampak tak.. ayatnya macam nak…

Read More

Hi, Assalamualaikum semua Dalam posting kali nie aku nak share atau bercakap tentang Mindset Marketing yang ramai salah faham terutamanya yang gunakan Pengiklanan Facebook (Fb Ads), Dah banyak kali sebenarnya aku share pasal benda nie kat fb tapi masih ramai yang belum faham ( depa tahu tapi depa tak faham) Ramai yang kaitkan marketing adalah sale, tanpa marketing maka takde lah sale.. Ya betul, tapi untuk dapatkan sale perjalanan atau Funnel mesti dirancang dengan betul. Bukannya buat fb ads atau marketing hari nie, terus tunggu stranger whatsapp untuk membeli. Korang tak faham yang dinamakan Funnel dan Customer Life Cycle eh silap customer journey,…

Read More

KELEBIHAN SHOPEE BERBANDING PLATFORM LAIN Zaman sekarang ni, hampir semua orang memilih untuk membeli secara online. Bukan apa, dengan hanya “browse” website Shopee atau app Shopee, anda dapat lakukan jual beli dengan hanya klik dan lepak santai dirumah sahaja. Ada cara mudah, pasti kita akan pilih cara mudah kan? 200 members of a West Virginia Planet Fitness are urged to quarantine best place to buy winstrol Dana Perino: Trump impeachment and physical fitness – What to do when you sit for hours watching trial Tak perlu lagi untuk keluar rumah, start enjin kereta, pergi dari satu kedai ke satu kedai…

Read More

SHOPEE DAN POTENSI BUAT RM1000 SEHARI Kalau dapat buat RM1000 sehari ni sama macam dapat buat RM30000 sebulan! Banyak sangat dah tu. Bayangkan kalau anda yang berjaya buat sebanyak tu? Mesti best kan? Peluang ni sebenarnya sentiasa ada untuk anda. Cuma, kadang-kadang anda jadi tidak yakin dengan potensi yang dinyatakan. Tu benda biasa sebab kita semua akan ada rasa takut untuk mengambil risiko. Ia juga mungkin disebabkan oleh diri kita sendiri yang tidak tahu potensi sebenar yang ada pada sesebuah bisnes online. Dengan Shopee, anda berpotensi untuk menghasilkan sebanyak yang telah disebutkan atau lebih. Ada banyak sebab yang mampu membuatkan…

Read More